Η Τοποθεσία

xvrio.jpeg

 

 


Προαύλιοι Χώροι

 Ο ΣΤΑΥΛΟΣ

Συνεχίζοντας βλέπουμε τα απομεινάρια του στάβλου, όπου δένανε το ζευγάρι βοδιών και το γαϊδούρι τους δίπλα στην ματζιαδούρα (ταΐστρα). Ακριβώς από πάνω βρίσκεται το δώμα, το δωμάτιο που κοιμόταν το ζευγάρι. Δίπλα στο κρεββάτι υπήρχε ο αργαλειός, ο οποίος με 2 τάβλες από πάνω, μετατρέπονταν σε κρεββάτι για τα παιδι.     Ο ΚΟΥΜΟΣkoymos.jpeg

Η πέτρινη σκάλα οδηγεί σε ένα προαύλιο και στην συνέχεια στον οντά. Κάτω από την σκάλα υπάρχει ένας κούμος (κοτέτσι ή καλύβα βοσκών) που τον χρησιμοποιούσαν για τις κότες αλλά και για να δένουν την αίγα (κατσίκα).

Στο κέντρο του εξώστη υπήρχε μια πέτρινη γούρνα με χαρακιές που χρησίμευε για το πλύσιμο των ρούχων. Ακριβώς απέναντι βλέπουμε την κύρια είσοδο του σπιτιού. Η ίδια ξύλινη πόρτα παραμένει ως σήμερα.

ΚΡΑΣΙ - ΤΣΙΚΟΥΔΙΑpatitiri.jpeg.jpegrakokazano.jpeg

 

Κάθε Σεπτέμβρη μετά τον τρύγο μάζευαν τα σταφύλια στο πατητήρι της αυλής, τα πατούσαν, 2 μέρες ξεκουράζονταν για να πάρουν χρώμα και τα ξαναπατούσαν για να βγάλουν τον μούστο, ο οποίος στα ξύλινα βαρέλια γίνονταν κρασί.

Μετά το πάτημα των σταφυλιών, στο καζάνι της αυλής έβαζαν τα στράφυλλα, ώστε να γίνει η απόσταξη και να βγει η ρακί.

Η ΣΤΕΡΝΑsterna.jpeg

Πλάι στο πατητήρι, μια βαθιά στέρνα λαξευμένη στον βράχο, μάζευε το βρόχινο νερό από όλες τις σκεπές, για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του σπιτιού. Δίπλα στην στέρνα βρίσκεται η πέτρινη γούρνα που έβαζαν το νερό για τις άμεσες ανάγκες.

 


Το Κτίριο

 ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟnew.jpeg

Σε μια έκταση 4 περίπου στρ. ξεκίνησε να χτίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα το αρχονόσπιτο του Σταρά. Από πατέρα σε γιο παραμένει στην οικογένεια μέχρι και σήμερα. Περνώντας την εξωτερική αυλόπορτα μπαίνουμε στην δροσερή αυλή που μας ταξιδεύει σε εποχές όπου κάτω από τις κληματαριές μαζεύονταν οι παρέες με μουσική και τραγούδια.

 

 

 

Η ΚΟΥΖΙΝΑIMG_3802_3_4 (2).jpg

Η κουζίνα ήταν ο χώρος που περνούσε τον περισσότερο χρόνο η οικογένεια. Στην παρασιά μαγείρευαν και έτρωγαν όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι.

Όταν ερχόταν κάποιος επισκέπτης στο αμέσως επόμενο δωμάτιο έστρωναν το τραπέζι. Αν η παρέα ήταν μεγάλη και το τραπέζι επίσημο ανέβαιναν στον οντά στον οποίο γίνονταν μέχρι και γάμοι.

 

 

 

IMG_3847_8_9 (2).jpg

ΟΝΤΑΣ - ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

Τις καθημερινές ο οντάς χρησίμευε ως υπνοδωμάτιο για παιδιά και φιλοξενούσε τον αργαλειό.

Ο αργαλειός ήταν η καθημερινή ενασχόληση της νοικοκυράς καθώς ύφαινε τα ρούχα και τα χαλιά του σπιτιού.

 


Η Ταβέρνα

img5.jpgΙδιαίτερα δημοφιλής είναι η ταβέρνα της οικογένειας.

Οι σπιτικές γεύσεις, τα φρέσκα τοπικά προϊόντα σε συνδιασμό με το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία γεύσεων.

Μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική επιλογή τοπικών εδεσμάτων και να δοκιμάσετε το κρασί παραγωγής μας.

Ο χώρος μας είναι διακοσμημένος με παραδοσιακά αντικείμενα από τον παλίο καλό καιρό με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου.


Πανοραμική ΠεριήγησηΤαβέρνα - Επισκέψιμος Χώρος

Σταράς, 
Γεράνι, Ρέθυμνο
Τηλ: +30 6973344298
E-mail: info(at)villa.crete.pro
Skype:crete.property